Normal_samenwerking_fusie_handen_schudden

Ook na de Brexit willen de universiteiten in Nederland en het Verenigd Koninkrijk nauw blijven samenwerken. Hiertoe ondertekenden universiteitenkoepels VSNU en Universities UK vrijdag een gezamenlijke verklaring waarin zij de overheden oproepen om deze samenwerking te blijven faciliteren. Dit meldt de VSNU. 

De VSNU en UUK hebben onder andere afgesproken om de samenwerking te stimuleren door een aantal concrete acties te ondernemen. Een van die acties is het organsieren van een dag waarop universiteiten en onderzoeksfinanciers uit beide landen samenwerkingsverbanden kunnen verkennen. 
 
Beide universiteitenkoepels willen de uitwisseling van studenten en wetenschappers op een hoog peil houden. Momenteel werken ruim 1600 Nederlanders aan Britse universiteiten en ruim 400 Britse wetenschappers aan Nederlandse universiteiten Bijna 3500 Nederlandse studenten volgen een studie in het Verenigd Koninkrijk, terwijl ruim 2000 Britten staan ingeschreven voor een studie in Nederland. 
 
Daarnaast wordt veelvuldig samengewerkt door Nederlandse en Britse kennisorganisaties  in ruim duizend projecten binnen het Europese onderzoekspogramma Horizon 2020. De universiteitskoepels willen het samenwerken aan door de EU gefinancierde onderzoeksprojecten dan ook zo simpel mogelijk houden, ondanks de Brexit. 
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids