Normal_logo_universiteit_utrecht_logo_smal

De Utrechtse student Roos Ykema wint de prijs voor bijzondere verdiensten, en Maarten Bransen wint de studentenprijs voor beste masterscriptie. Tijdens de opening van het Academisch Jaar overhandigde rector magnificus Bert van der Zwaan een oorkonde en een bedrag van 1.500 euro. Naast de uitreiking van de studentenprijzen sprak denker des Vaderlands René ten Bos over de kracht van ‘twijfel’ en lanceerde Dare to be Grey hun manifest. Dat meldt Universiteit Utrecht. 

Roos Ykema, studente Milieu- en Natuurwetenschappen en Rechten, wint met haar initiatief Taalles Vluchtelingen Utrecht Team de studentenprijs voor Bijzondere Verdiensten. Samen met ruim vijftig taalvrijwilligers verzorgt Roos taallessen voor vluchtelingen in het Asielzoekerscentrum Kanaleneiland. De taallessen bieden vluchtelingen de mogelijkheid om tijdens hun wachttijd op een verblijfsvergunning kennis te maken met de Nederlandse taal.

Maarten Bransen, alumnus van de master Chemistry and Physics, won de studentenprijs voor de beste masterscriptie. In zijn scriptie laat Maarten zien hoe de eigenschappen van gouden nanostaafjes zijn te beheersen. Maarten richtte zich op het verbeteren van de zichtbaarheid van gouden nanostaafjes. Deze zeer kleine staafjes zijn samengesteld uit metalen of uit half-geleidende materialen. De productie daarvan gebeurt via chemische synthese. De nanostaafjes worden onder meer gebruikt bij kankerbehandelingen of bij het toedienen van medicijnen op specifieke plaatsen in het lichaam. Maarten laat in zijn scriptie zien hoe de eigenschappen van de staafjes beheerst kunnen worden, waardoor nieuwe medische toepassingen mogelijk zijn.

De Universiteit Utrecht reikt de studentenprijzen uit aan studenten die uitmuntend presteren binnen en buiten hun studie. Hiermee wil de universiteit studenten stimuleren het beste uit zichzelf te halen en laten zien dat zij trots is op hen.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids