Normal_teskt_frans_boek_woorden

De Universiteit van Amsterdam (UvA) houdt deze week een Zomerschool Taal en Cultuur. Veertig leerlingen uit vwo 4, 5 en 6 plus ongeveer tien (aankomend) studenten maken door middel van lessen taalverwerving, hoorcolleges en uitstapjes in de stad kennis met een taalstudie. Dat meldt Folia. 

De speciale zomerschool wordt georganiseerd door de Faculteit der Geesteswetenschappen van de UvA en is voor de deelnemers toegankelijk gemaakt door de kosten laag te houden. De scholieren hebben voorafgaande aan de werkweek een taal gekozen waarin zij de colleges volgen. Volgens organisator Rosanne Alderliefste vinden docenten het niet erg dat dit budget zo laag is, omdat zij tijdens de zomerschool vooral plezier beleven aan het vertellen over hun eigen vakgebied.

Volgens Alderliefste zijn de deelnemende studenten erg gemotiveerd om in de zomerperiode colleges te volgen. Ze komen uit alle uithoeken van het land en wonen enthousiast het gehele dagprogramma bij. Het aanbod aan talen is divers. Zo zijn er klasjes Frans, maar ook Arabisch of Russisch: talen waarmee de scholieren minder bekend zijn. Er wordt veel geleerd, de dagen zijn soms lang, maar bijna niemand van de deelnemers beschouwt de Zomerschool Taal en Cultuur als ‘school’. De lessen worden over het algemeen namelijk als leuker ervaren dan op de middelbare school. Hoeveel scholieren uiteindelijk zullen kiezen voor een daadwerkelijke taalstudie aan de UvA, is volgens Alderliefste lastig in te schatten. 

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids