Normal_studenten__luisteren__hbo__uni__college

Alle universiteiten in Nederland bieden inmiddels cursussen aan tijdens de zomerperiode, de zogeheten summer schools. De Nederlandse summer schools zijn erg in trek, zowel bij Nederlandse als internationale studenten. Zo trekt de Universiteit Utrecht, die tien jaar geleden als eerste Nederlandse universiteit een summer school aanbood, jaarlijks zo'n 4000 studenten waarvan enkele honderden van Nederlandse komaf zijn. Dit meldt Algemeen Dagblad.

Dat er voornamelijk buitenlandse studenten op de summer schools afkomen is precies de bedoeling van de universiteiten. Zij hopen de studenten zo ertoe te kunnen verleiden om uiteindelijk ook hun master of promotieonderzoek in Nederland te doen. Nederlandse studenten vertrekken op hun beurt naar het buitenland voor studie of stage. Studenten kunnen extra studiepunten verdienen met hun buitenlandervaring en het staat goed op hun cv voor later, aldus Rhea van der Dong van het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO).

Als eerste aanbieder van de summer school is de Universiteit van Utrecht het grootst, met een aanbod van 250 verschillende cursussen. Maar ook de Rijksuniversiteit Groningen doet het goed met dit jaar zo'n 1200 studenten. Op de derde plek staat de Radboud Universiteit Nijmegen met 602 studenten, een verdubbeling sinds hun beginjaar in 2014. De universiteiten trekken als vanouds veel Amerikaanse studenten maar ook steeds meer studenten uit Europa en Azië weten hun weg naar ons land te vinden.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids