Normal_ouderenzorg__mantelzorg__oudere

Zorgverzekeraar VGZ start in Eindhoven en Nijmegen met een pilot waarbij medisch studenten worden ingeschakeld voor 75-plussers. De studenten gaan twee uur per week extra mantelzorg verlenen aan de ouderen. Dat meldt het Eindhovens Dagblad.

Het project gaat naar verwachting over enkele weken van start. VGZ zit middenin de selectieprocedure van studenten en ouderen. De dienst zelf is gratis en de studenten krijgen een vergoeding voor hun diensten die gezien kunnen worden als bijbaan. De taak van de studenten is om de oudere bijvoorbeeld te vergezellen bij het doen van boodschappen. Ook kunnen ze helpen op medisch niveau door bijvoorbeeld  een afspraak bij de huisarts te maken wanneer dit noodzakelijk is.
 
VGZ heeft als doel om uit te zoeken of die extra twee uren mantelzorg leiden tot een betere kwaliteit van leven, minder eenzaamheid en betere zorg voor minder geld. “We bekijken hoe we ouderen en hun mantelzorgers kunnen ondersteunen. Als wij er voor zorgen dat mensen zich thuis meer comfortabel voelen, als wij de kwaliteit van hun leven kunnen verbeteren, zal dat naar verwachting weer schelen in de zorgkosten op de langere termijn”, aldus een woordvoerder van VGZ.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids