Normal_medicijnen_geneesmiddelen_antibiotica

Artsen in opleiding die de opleiding tot specialist ouderengeneeskunde volgen of net hebben afgerond zijn tevreden over het onderwijs, de opleiders, de organisatie van de studie en de voorbereiding op het werkveld. Dat beeld komt naar voren uit een evaluatie-onderzoek van onderzoeksinstituut NIVEL. Dat meldt NIVEL.

Specialisten die werkzaam zijn binnen de ouderengeneeskunde hebben te maken met een snel veranderende praktijk en een groei van specialismen. Om die redenen vinden SBOH (werkgever van artsen in opleiding en opdrachtgever van dit onderzoek) en SOON (samenwerkende opleidingen tot specialist ouderengeneeskunde) een kwaliteitsmeting, zoals die door NIVEL is uitgevoerd, van groot belang.

De opleiding tot specialist ouderengeneeskunde kan worden gevolgd in Amsterdam, Groningen, Leiden en Nijmegen. Uit het onderzoek kwam naar voren dat artsen in opleiding positief zijn over de verschillende aspecten binnen de studie. Als verbeterpunt werd onder meer de aandacht voor medisch inhoudelijke verdieping genoemd. Ook de werkdruk en communicatie tijdens stages en de aandacht voor organisatorische aspecten van het werk als specialist werden aangestipt als puntjes die in de toekomst beter kunnen.

De kwaliteitsmeting werd in 2012 ook al uitgevoerd, destijds voor de eerste keer. Vorig jaar is er een nieuwe enquête gehouden waaraan ruim 60 procent van de artsen in opleiding en 40 procent procent van de pas afgestudeerden meededen. Aan de hand van de uitkomsten wordt vervolgens, zowel per opleidingsinstituut als in het algemeen, gericht gewerkt aan de verbeterpunten.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids