Normal_tu_delft__2_

De QS World University Rankings is weer uitgebracht, de gids van beste 965 universiteiten ter wereld. Hieruit blijkt dat de TU Delft de beste universiteit van Nederland is. Massachusetts Institute of Technology is recordhouder met voor de zesde jaar op rij de titel 'beste universiteit ter wereld'. Dit meldt PR Newswire.

De uitgave van dit jaar geeft aan dat TU Delft voor het eerst sinds de QS World University Rankings van 2005 de beste universiteit van het land is geworden. Met een stijging van 8 plaatsen gaat de universiteit de Universiteit van Amsterdam (UvA) voorbij. TU Delft staat nu op de 54e plek. De UvA zakt een plek en komt nu op de 58e plaats. Verder blijkt uit de ranking dat de TU Eindhoven de grootste stijger is met 17 plaatsen naar de 104e positie. Dit is haar hoogste positie sinds de lijst van 2006 toen het de beste universiteit van Nederland was en wereldwijd op de 67e plaats stond. Daarmee is het de derde beste universiteit van Nederland. 
 
Van de 13 Nederlandse universiteiten staan er 10 in de top 200. Er zijn maar 3 landen ter wereld waar er meer top 200 universiteiten zijn dan in Nederland: de Verenigde STaten (47), het Verenigd Koninkrijk (28) en Duitsland (12). Toch vallen tien van de 13 Nederlandse universiteiten plaatsen naar beneden op de lijst van dit jaar. De Radboud Universiteit, de Vrije Universiteit Amsterdam en de Universiteit Tilburg is het niet gelukt om een plaats te bemachtigen in de top 200.
 
De QS-Ranking hoort, samen met de Shanghai-ranking en de THE-ranking, bij de toonaangevende universiteitsranglijsten in de wereld. Elk van deze ranglijsten is net even anders samengesteld en heeft zijn eigen voordelen en beperkingen. Ze zijn voor universiteiten vooral van belang voor het aantrekken van internationaal talent, omdat ze door internationale studenten en wetenschappers veel geraadpleegd worden. 
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids