Nederlandse universiteiten gedaald op ranglijst Times Higher Education

De Nederlandse universiteiten zijn globaal iets gedaald op de ranglijst van de Times Higher Education 2022. Een aantal universiteiten doen het beter (Universiteit Maastricht, Vrije Universiteit Amsterdam), anderen zijn wat gezakt (Radboud Universiteit, Rijksuniversiteit Groningen) op de lijst. Dit meldt de Vereniging van Universiteiten (VSNU). 

Nederland bekleedt volgens diverse rankings alsnog een toppositie maar Pieter Duisenberg, voorzitter van de VSNU, vraagt zich af hoe lang dit nog gaat duren. "In de landen om ons heen zien we de laatste jaren dat ze wezenlijk meer investeren in onderzoek en innovatie. Om in de toekomst onze positie in stand te houden zullen de investeringen in onderzoek moeten stijgen, net zoals er in Europa is afgesproken", zegt Duisenberg.

Oproep aan het kabinet

De voorzitter van de VSNU doet een oproep aan het nieuwe kabinet. Ze moeten structureel 1,1 miljard euro extra per jaar investeren in onderwijs en onderzoek. De universiteiten van Nederland zijn ontzettend ambitieus, niet alleen op het gebied van onderwijs en onderzoek, maar ook betreft de impact daarvan op de samenleving. 

De actuele cijfers van Nederlandse universiteiten in de rankings zijn hier te vinden.

Door: Nationale Onderwijsgids