Normal_geld__handboeien__fraude

Tegen bijna alle uitspraken die de rechtbank drie weken geleden deed in de fraudezaak bij de Rijksuniversiteit Groningen gaat het OM in beroep. De rechtbank gaf onder meer het voormalig hoofd Technisch Beheer drie jaar cel. Het OM wil echter dat sommige opgelegde straffen worden verhoogd. Dat melden Nu.nl en RTV Noord. 

Volgens een woordvoerder van het OM bestaat er in enkele uitspraken onenigheid over de straffen die zijn opgelegd. Ook met de motivering is het OM het niet altijd eens. Met de opgelegde straf voor de hoofdverdachte is het OM tevreden, maar het vonnis zou nog moeten worden aangescherpt door een hogere rechter. Behalve de hoofdverdachte werden er straffen uitgedeeld aan vijf medeverantwoordelijke personen in de zaak. Daarbij gaat het om witwassen, heling en corruptie. De echtgenote van de man werd in de rechtbank vrijgesproken. Tegen die vrijspraak gaat het OM niet in beroep.

Door middel van opdrachten aan aannemers met wie de man bevriend was, wist hij een totaalbedrag van maar liefst één miljoen euro weg te sluizen. Daarnaast zou de man ervoor hebben gezorgd dat zijn zoon en zijn toenmalige schoondochter werk kregen bij twee installatiebedrijven. Die bedrijven ontvingen valse opdrachten van het voormalig hoofd van de technische dienst. De universiteit draaide op voor de kosten, die via facturen die werden goedgekeurd door de man zelf.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids