Normal_werk__arbeidsmarkt__zzp_er__vacatures__werken__vrouw__laptop

Op 15 mei is de ‘Open up to open access’ campagne van start gegaan van de VSNU. De campagne wil open access extra onder de aandacht brengen van wetenschappers, zodat zij hun publicaties vrij toegankelijk maken. In 2020 moeten alle publicaties open access beschikbaar zijn. Alle veertien universiteiten doen mee aan de campagne. Dit meldt de VSNU en de RUG.

De campagne wil wetenschappers te wijzen op de mogelijkheden die zij hebben om hun artikelen open access te publiceren. Daarnaast willende universiteiten speciaal aandacht vestigen op faciliteiten en trainingen die zijn ontwikkeld in het kader van open access.  
 
Het vrij toegankelijk maken van artikelen heeft veel voordelen. Artikelen zijn beter vindbaar, waardoor het bereik groter wordt en het aantal citaties groeit. Ook is het belangrijk dat resultaten van onderzoek vrij beschikbaar zijn voor publiek, zodat zij toegang hebben tot kwalitatief hoogwaardige informatie.
 
Ook het kabinet is voorstander van open access. Dekker heeft al eerder via een brief aan de Tweede Kamer laten weten dat hij van mening is dat publiek gefinancierd onderzoek in principe vrij toegankelijk moet zijn. De ‘gouden route’ geniet hierbij zijn voorkeur: de auteur betaalt de uitgeverij voor publicatie en de uitgeverij maakt het gehele tijdschrift online gratis toegankelijk. Bij de ‘groene route’ daarentegen publiceert de auteur een artikel in een tijdschrift, waarbij hij daarnaast een versie van het artikel in een gratis toegankelijk elektronisch archief opneemt en het systeem van betaalde abonnementen in stand blijft. 
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids