Normal_academie_gebouw_rug_groningen_broereplein_2

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft donderdag celstraffen geëist tegen de verdachten van de grootschalige fraudezaak bij de Rijksuniversiteit Groningen (RUG). Deze variëren van anderhalf tot vier jaar cel. De acht RUG-medewerkers die terecht stonden, worden verdacht van ambtelijke omkoping, valsheid in geschrift, heling en witwassen. Dit melden NU.nl en RTV Noord.

Tegen hoofdverdachte Hans G. is een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 4 jaar geëist. Het voormalig hoofd van het Technisch Beheer op de RUG) wordt verdacht van grootschalige fraude van ruim 1,1 miljoen euro tussen 2008 en 2016. De man zou geld en gunsten hebben gevraagd in ruil voor opdrachten aan de bedrijven. Dit geld werd buiten de boeken gehouden en ging naar hemzelf, zijn vrouw, zijn zoon, zijn schoondochter en naar betrokkenen die de fraude mogelijk zouden hebben gemaakt. 
 
Tegen zijn vrouw werd een werkstraf van 150 uur geëist door het OM. De zoon van Hans G. hoorde drie jaar celstraf tegen zich eisen, waarvan één jaar voorwaardelijk. Tegen de schoondochter is 2,5 jaar geëist. Twee directeuren kregen een eis van 3,5  jaar, waarvan één jaar voorwaardelijk. Tegen een medewerkster van de facilitaire afdeling en een materialenhandelaar tenslotte werd anderhalf jaar gevangenisstraf geëist, waarvan een half jaar voorwaardelijk. 
 
Dinsdag werd bekend dat zes collega's van Hans G. vermoedelijk al sinds 2011 op de hoogte waren van de fraude van hun hoofd technisch beheer. Het OM wil de voormalig leidinggevende van de hoofdverdachte ook nog vervolgen. 
 
De RUG diende donderdag een schadeclaim van iets meer dan 1 miljoen 350 duizend euro in. Het gaat onder meer om onterecht ingediende declaraties en de kosten voor een intern onderzoek naar het corruptieschandaal. 
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids