Normal_academie_gebouw_rug_groningen_broereplein_2

In Groningen is recentelijk de Democratische Academie Groningen (DAG) opgericht. De partij heeft kritiek op de Rijksuniversiteit (RUG) in de stad. De studentenpartij vindt dat studenten te weinig inbreng hebben in besluiten die de universiteit neemt. Over die besluiten kan volgens de studenten veel democratischer gehandeld worden. Dat meldt RTV Noord.

De kritiek van DAG op de RUG werd onder meer geuit met de uitspraak 'De universiteit is een bedrijf geworden, haar rector een topmanager met bijbehorend salaris en studenten consumenten.' 

De partij wil dat studenten in de toekomst mee kunnen beslissen over welke bestuurders er bij de universiteit gekozen worden. DAG vindt het namelijk onacceptabel  dat er belangrijke beslissingen worden genomen voordat anderen daarover op de hoogte worden gesteld. Wat voor studenten echt van belang is, zou daardoor over het hoofd worden gezien.

In de Universiteitskrant verscheen onlangs het conceptprogramma van DAG. Daarin is het commentaar van de studenten op de universiteit te lezen. Daar valt bovendien te lezen dat de partij liever geen Groninger campus in China ziet komen. Tot slot ergeren de leden van DAG zich aan het feit dat er in de media nooit kritiek mag worden geuit op de universiteit.

In januari van dit jaar werd bekend dat het hoofd van de technische dienst aan de RUG voor ruim een miljoen euro fraude heeft gepleegd. Het oprichten van studentenpartij DAG lijkt hier een reactie op te zijn.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids