Normal_vrije_universiteit_amsterdam_2_vu_vermelden_fotografie_studio_vu__

Universiteiten in Nederland maken het hbo'ers niet makkelijk om na hun studie door te stromen naar een universitaire opleiding. De Vrije Universiteit van Amsterdam komt daarmee naar buiten. Als argument noemt de universiteit dat hbo-studenten te duur zouden zijn. Dat meldt Trouw.

Studenten hebben vier jaar lang recht op studiefinanciering. Wanneer zij langer doorstuderen of wanneer hbo-studenten instromen op een universiteit, dan zijn de kosten voor de universiteit. Marjolijn Jansen, vice-voorzitter van het college van bestuur van de VU, ziet de huidige gang van zaken graag anders. Elke student zou gelijke kansen moeten krijgen, maar door het grote aantal doorstromers worden de kosten simpelweg te hoog.

Om die kosten in balans te houden, stellen universiteiten meer eisen aan hbo-studenten om te kunnen doorstromen. Dat geldt voor cijfers, vakken, motivatiebrieven en zogenaamde matchingsgesprekken. Bovendien staat in veel studiegidsen niet vermeld dat hbo'ers met een bachelor kunnen instromen bij een studie. Die strenge eisen moeten ertoe leiden dat minder studenten enthousiast worden voor het wo. Uit cijfers blijkt dat dit inderdaad het geval is; de laatste tien jaar hebben ruim 3 procent minder hbo-studenten zich voor een universitaire opleiding aangemeld.

De VU in Amsterdam heeft te maken met het grootste aantal doorstromende studenten. De VU wil dat aantal, zo'n 28 procent, graag onderwijs aanbieden in kleine groepen en met hulp van een begeleider. Op die manier zouden doorstromers gemakkelijker en sneller hun opleiding af kunnen ronden. Toch is dit geen ideale situatie. Jansen is van mening dat minister Bussemaker studenten in plaats van vier jaar, zeven jaar studiefinanciering zou moeten bieden. Op die manier worden de kansen voor iedereen gelijk.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids