Normal_open_access__badges__buttons__wetenschap

Uitgeverij Springer en de Nederlandse universiteiten sluiten ook voor 2016 een 100 procent open access deal. Springer maakte als eerste een afspraak met VSNU over 100 procent open access voor Nederlandse universiteiten. In de contractperiode van 2015 en 2016 is het aantal Nederlandse publicaties bij Springer gestegen van 1.500 in 2014 tot 2.130 in 2016. Nu is er een nieuwe overeenkomst gesloten. Dat meldt VSNU.

De nieuwe overeenkomst gaat in op 1 januari 2016 en loopt voor één jaar. Voor de onderzoeker wijzigt er het komend jaar niets en blijft men verzekerd van goede mogelijkheden om veel mensen te bereiken met vrij beschikbare publicaties.

De VSNU onderhandelt met de afzonderlijke wetenschappelijke uitgeverijen over de abonnementsgelden. Dit worden de big-deal onderhandelingen genoemd. Universiteiten willen de afspraken over de abonnementen alleen verlengen onder de voorwaarde dat uitgevers bereid zijn stappen te zetten om open access dichterbij te brengen. Dit heeft tot verschillende akkoorden geleid met grote en kleinere internationale uitgevers.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids