Logo_logo_vsnu

Universiteitenvereniging VSNU en Sage hebben afspraken gemaakt over open access. De komende drie jaar komt 97 procent van alle publicaties van Nederlandse universiteiten vrij beschikbaar voor een breed publiek. Deze afspraak is een vervolg op de samenwerking in 2015 en 2016, toen beide partijen al hadden afgesproken om 20 procent van de publicaties open access te publiceren. Dat meldt VSNU.

Voor 2017 tot eind 2019 is overeengekomen dat open access publiceren in 97 procent van de collectietijdschriften mogelijk wordt voor wetenschappers verbonden aan een Nederlandse onderzoeksinstelling. Ook de Open Universiteit profiteert van deze deal. Er is nu nog geen 100 procent open access mogelijk, omdat diverse ‘societies’ hier nog geen toestemming voor verlenen. De leesrechten van reeds gepubliceerde artikelen zijn weer veilig gesteld met een uitbreiding naar leesrechten voor circa 100 tijdschriften.

Open access publicaties zijn beter vindbaar, worden vaker geciteerd en hebben een groter bereik. Open access komt niet alleen de wetenschap ten goede, maar ook de maatschappij en de economie. Staatssecretaris Dekker van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap wil dat in 5 jaar 60 procent en in 10 jaar 100 procent van alle Nederlandse wetenschappelijke publicaties open access is. Veel wetenschappelijk onderzoek is met publiek geld gefinancierd; de universiteiten willen voorkomen dat er uiteindelijk dubbel betaald moet worden om open access publicaties te raadplegen. 

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids