Normal_bibliotheek__lezen__werken__studeren__bieb__student

De eerste editie van pop-UB, de pop-up bieb die extra studieplekken biedt aan studenten in tentamentijd, was met ruim 200 bezoekers een groot succes. Nu een nieuwe tentamenperiode is aangebroken, opent pop-UB opnieuw haar deuren in een Leidse kantoorvilla aan de Oude Rijn. Studenten kunnen er een hele dag studeren voor 5 euro, en naast de inmiddels bekende onbeperkte koffie en thee, soepen en tosti’s, gaan de initiatiefnemers nu ook avondeten serveren. Dit meldt pop-UB Leiden.

Studenten wisten de kantoorvilla van De Clercq advocaten die tijdelijk dienst deed als pop-UB goed te vinden. De nood bleek hoog en de behoefte aan een studieplek groot. Mede-initiatiefnemer Jonath Lijftogt: ‘’Dagelijks ontvingen we berichten van mensen die voor een volle bieb stonden en nergens heen konden.’’ Maar studenten kwamen niet alleen voor een plekje: de onbeperkte koffie, thee en de verse lunch vielen uitstekend in de smaak. 
 
Pop-UB bleek dus hard nodig en daarom is er nu pop-UB 2.0, met avondeten, het enige element wat nog miste in het verhaal. Mede-initiatiefnemer Nelleke Hijmans: "Zoals je vroeger een mensa had, kun je nu bij ons elke dag om half 7 aanschuiven. We zoeken in deze nieuwe editie de verdere verbinding met de stad en haar inwoners. Dat doen we door te werken met studentvrijwilligers, vrijwilligers van i-doe die in de bijstand zitten en graag aan de slag willen, en met onze grote aanwinst chef Maher. Zo brengen we een hoop werelden bij elkaar!” 
 
Het succes van pop-UB is niet onopgemerkt gebleven, ook steden als Amsterdam en Groningen tonen interesse in het creatieve concept. Op dit moment is pop-UB enkel nog in Leiden te bezoeken, van 12 tot 22 december, elke dag van negen tot negen geopend.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids