Normal_jet_bussemaker__ii__minister_ocw_rijksoverheid

Vanavond gaan minister Bussemaker van Onderwijs, Tweede Kamerlid Jasper van Dijk (SP) en Lisa Westerveld (Commissie Democratisering en Decentralisering) in debat over zeggenschap binnen de Universiteit van Amsterdam (UvA). Tijdens het debat mag het publiek vragen stellen en actief meedoen door middel van polls die mensen live kunnen invullen op bijvoorbeeld hun telefoon. Dat meldt ASVA studentenunie.

Van 23 november tot 11 december mogen alle studenten en medewerkers van de UvA stemmen over de toekomst van hun universiteit in een referendum. Zo mogen ze hun stem laten horen over hoe veel inspraak en (mede)zeggenschap studenten en docenten zouden moeten hebben en hoe de universiteit het beste bestuurd kan worden. Maar hoe kan meer inspraak worden vormgegeven in de toekomst? Wat is er nodig in de wet om dit mogelijk te maken? Welke effecten op onderwijs en onderzoek heeft het? Onder andere hierover wordt gesproken in het politieke debat 'Over inspraak gesproken'.

Het evenement wordt georganiseerd door de ASVA studentenunie en de campagnecommissie van het Raadgevend Referendum Democratisering & Decentralisering. Het referendum moet ervoor zorgen dat de universiteit democratischer wordt en studentenprotesten zoals in 2015 moeten hiermee voorkomen worden.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids