Normal_collegezaal__studeren__leeg__daling__universiteit__hbo__hoger_onderwijs

De lijst met opleidingen die een numerus fixus hebben is bekend. De lijst is te vinden op www.studiekeuze123.nl/selectie. Opleidingen kiezen voor numerus fixus als bijvoorbeeld de arbeidsmarkt beperkt is of als er te weinig stageplaatsen zijn. Als meer studenten zich aanmelden voor zo’n opleiding dan moeten de toekomstige studenten meedoen aan de selectie door de onderwijsinstelling voor een plek. Dat meldt Studiekeuze123.

De lijst kon tot 1 december nog wijzigen. Uiteindelijk hebben 5 opleidingen hun fixus alsnog laten vallen. Dit betreft de studie journalistiek van Windesheim in Zwolle, Christelijke Hogeschool Ede (CHE) en Fontys Hogescholen in Tilburg. Journalistiek aan de Hogeschool Utrecht behoudt wel haar fixus. De opleidingen communicatie en farmakunde van de Hogeschool Utrecht hebben volgend studiejaar geen beperkte capaciteit meer.

Per studiejaar mogen studenten zich voor maximaal twee opleidingen met numerus fixus aanmelden. Het maakt hierbij niet uit of de studenten uiteindelijk ook daadwerkelijk meedoen aan de selectie. Er zijn echter ook uitzonderingen op de regel. Zo kunnen studenten zich in een studiejaar niet bij meerdere hogescholen of universiteiten inschrijven voor de opleidingen geneeskunde, mondzorgkunde, fysiotherapie of tandheelkunde. Wel bijvoorbeeld voor een opleiding geneeskunde en een opleiding mondzorgkunde. Onderwijsinstellingen mogen zelf bepalen hoe vaak een student mee mag doen aan de selectie van een bepaalde opleiding. Studenten moeten zich uiterlijk op 15 januari via Studielink aanmelden voor een opleiding met een numerus fixus. 

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids