Normal_wetenschap__onderzoek__innovatie

Dankzij de opening van het nieuwe datacenter van SURFsara kan het wetenschappelijk onderzoek in Nederland zich blijven meten met de wereldtop. Dit vanwege de groeimogelijkheden voor rekenkracht en data opslagcapaciteit. Dat meldt SURFsara.

Het nieuwe datacenter is geopend in de Amsterdam Data Tower. Met een toekomstige opslagcapaciteit van een exabyte - 1 miljoen terabyte - kan Nederland toetreden tot de exa-scale league, de Champions League voor wetenschappelijk onderzoek. “Het is een race tussen verschillende landen waarbij het uiteindelijk gaat om toponderzoek, publicaties, Nobelprijzen en de concurrentiekracht van je economie. Dit gaat straks het verschil maken", stellen CEO prof. dr. Anwar Osseyran en de CTO dr. Axel Berg van SURFsara.

Om wetenschappelijk te concurreren willen onderzoekers steeds nauwkeuriger en waarheidsgetrouwere simulaties uitvoeren. Dat onderzoek vergt steeds meer rekenkracht, bijvoorbeeld voor het simuleren van klimaatverandering of duurzame energieopwekking, het meten van zeestromen of het in kaart brengen van het heelal. Ook komen er steeds meer big data binnen uit bevolkings-, gezondheids- en andere onderzoeken en uit apparaten en sensoren gelinkt aan het Internet of Things (IoT). Die data vereisen een enorme opslagcapaciteit en een hightech ICT-infrastructuur, waardoor wetenschappers en onderzoekers via de cloud kunnen werken.

Het nieuwe datacenter, met daarin ook de nationale supercomputer Cartesius, heeft de vergelijkbare opslagcapaciteit en rekenkracht van zo'n 10.000 moderne pc's. Het slaat momenteel zo'n 100 petabyte - 1 miljoen gigabyte - aan data op, maar de ambitie is om die capaciteit de komende tijd fors uit te breiden. “De dataopslag in Nederland wordt elk jaar anderhalf keer zo groot. Daar is dit datacenter op berekend". aldus Osseyran en Berg. “Hierdoor zijn wij klaar voor het Nederlands wetenschappelijk onderzoek van de toekomst."

SURF is de ICT-samenwerkingsorganisatie van het onderwijs en onderzoek in Nederland, waarbij universiteiten, middelbaar- en hoger onderwijs, onderzoeksinstellingen en andere instituten zijn aangesloten. SURFsara levert computer- en datadiensten zoals Big Data Services en High Performance Computing. 

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids