Logo_theologische-universiteit-v-d-gereformeerde-kerken-vrijg-ned

De Colleges van Bestuur van de Theologische Universiteiten in Apeldoorn en Kampen hebben personeel en studenten het definitieve plan gepresenteerd om te komen tot een Gereformeerde Theologische Universiteit (GTU). Het rapport 'Samen verder, in Zijn dienst', bevat een blauwdruk voor de nieuwe instelling. Het stelt voor beide universiteiten daadwerkelijk te laten samengaan en de krachten te bundelen om zo de gereformeerde theologie vruchtbaar te maken voor kerk en samenleving. 

Met de vorming van een Gereformeerde Theologische Universiteit willen de betrokken partijen antwoord geven op de uitdagingen van onze tijd, waartoe de kerken en de gereformeerde theologiebeoefening zich willen verhouden. De GTU beoogt een thuishaven te zijn voor gereformeerde theologie in Nederland en een herkenbaar adres voor kerk en samenleving. Een universiteit die predikanten opleidt, wetenschappelijk onderzoek verricht, kennis deelt met de samenleving, en samenwerkt met andere instellingen en wetenschappers uit binnen- en buitenland. De basis voor deze samenwerking is uitgewerkt in een preambule. Dit document verwoordt de identiteit van de instelling. Hierin worden ook de coördinaten voor een gereformeerde schriftbeschouwing nader omschreven. Het rapport vervolgt met een beschrijving van de deelgebieden van onderwijs, onderzoek en kennisvalorisatie van de nieuwe universiteit. De gezamenlijke bacheloropleiding theologie vormt het hart van de samenwerking in de GTU.

Het huidige ontwerp voorziet er tegelijk in dat elk van de drie participerende kerken binnen de Gereformeerde Theologische Universiteit beschikt over een eigen predikantsopleiding, waarop die kerken ook zelf toezien. In nauw overleg met het ministerie van Onderwijs en kerkelijke bestuurders is een goed juridisch model gevonden waarin de GTU wordt vormgegeven. Er is gekozen voor een gedeeld kerkelijk eigenaarschap in de vorm van een vereniging. Deze vorm doet recht aan zowel de kerkelijke inspraak als aan de vereisten voor een bekostigde instelling binnen het kader van de Wet op het Hoger Onderwijs. Ook biedt dit de mogelijkheid een evenredig aantal kerkelijke vertegenwoordigers onder te brengen in bestuursorganen.

De blauwdruk voor een GTU zal de komende tijd door de bestuursorganen en universiteitsraden in Apeldoorn en Kampen van commentaar worden voorzien en op de tafel van kerkelijke vergaderingen gelegd. 

(Dit is een advertorial)