Normal_business_class_vliegtuig

De campus van de Technische Universiteit Delft is een Boeing 737-500 rijker. Het vliegtuig, zonder staart, cockpit en vleugels, wordt gebruikt voor onderzoeks- en onderwijsdoeleinden. Hoogleraar Peter Vink wil in de overgebleven romp met 122 passagiersstoelen onderzoeken of passagiers sneller kunnen inchecken in het vliegtuig dan nu gebruikelijk is. Dit meldt TU Delft.

Het toestel zal worden omgebouwd tot testlaboratorium waar promovendi en studenten onderzoek kunnen doen. Vink wil zowel het boarden van passagiers onder de loep gaan nemen als de manier waarop de handbagage opgeborgen wordt. Het eerste kan sneller en het tweede efficiënter, volgens de hoogleraar. 
 
Het onderzoek in de vliegtuigromp maakt deel uit van EU-project Passme waarin de TU Delft samenwerkt met 12 partners, waaronder KLM en Schiphol. Studenten doen onderzoek, maar worden ook ingezet als proefpersoon. Daarnaast komt er in het vliegtuig een scherm zodat studenten Industrieel Ontwerpen college kunnen krijgen in de Boeing.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids