Normal_academie_gebouw_rug_groningen_broereplein_2

Vindicat zal de waarden en normen van de eigen cultuur gaan evalueren. Dit is noodzakelijk voor de studentenvereniging om geld te kunnen blijven ontvangen uit het profileringsfonds waaruit verenigingsbestuurders worden betaald. Deze afspraak komt voort uit overleg tussen de Rijksuniversiteit Groningen (RUG), de Hanzehogeschool Groningen en studentenvereniging Vindicat. Dit melden de RUG en RTV Noord.

Het overleg is gevoerd naar aanleiding van de incidenten die tijdens de introductieperiode hebben plaatsgevonden bij Vindicat. Resultaat van dit overleg is dat studentenvereniging Vindicat een kritische zelfreflectie zal opstellen op de huidige cultuur binnen de vereniging. Een onafhankelijke commissie zal deze zelfreflectie beoordelen, bestaande uit Martin Sitalsing, voorzitter van de raad van bestuur van Lentis en Michel Vos, Michele Garnier, Dertje Meijer en Michel Ooms.  Wanneer de commissie vindt dat er onvoldoende stappen worden genomen om incidenten in de toekomst te voorkomen, kan de commissie het advies geven om Vindicat uit te sluiten van een toelage van het profileringsfonds. Het gaat hierbij om 33.315 euro per jaar.
 
Vindicat zal de eerste zijn van de studentenverenigingen die een kritische zelfreflectie zal opstellen.  Andere studentenverenigingen zijn daarna aan de beurt. 
 
Minister Bussemaker van Onderwijs gaf maandagavond in het tv-programma Nieuwsuur een reactie op de ontwikkelingen: “In eerste instantie heeft men het in Groningen een beetje laten lopen, maar nu neemt men heel concrete maatregelen. Daar ben ik blij mee.”
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids