Normal_college__studenten__collegezaal__studie

De partijen CDA en VVD willen dat minister Bussemaker ingrijpt om de dreigende studentenstops bij twaalf technische studies te voorkomen. Volgende week dienen zij hierover een motie in. Dit meldt NOS.

De partijen vinden dat het niet zo kan zijn dat na jarenlange financiële investering in meer studenten op technische opleidingen dit aantal weer ingeperkt moet worden vanwege geldgebrek. Ze roepen daarom minister Bussemaker van Onderwijs op de verdeling van geldstromen naar universiteiten te onderzoeken. De Kamerleden pleiten hiermee niet direct voor extra financiele ondersteuning voor de technische universiteiten, maar willen graag weten wat er gedaan wordt met het beschikbare geld en hoe dit verdeeld wordt. Minister Bussemaker is op zich niet tegen zo'n onderzoek maar kan nog niet zeggen hoe dat eruit moet zien, aldus een woordvoerder.
 
De studentenaantallen van de vier technische universiteiten (TU Delft, Universiteit Twente, TU Eindhoven en Wageningen University) zijn ten opzichte van tien jaar geleden bijna verdubbeld. De technische universiteiten groeiden van ruim 32.000 naar ongeveer 53.000 studenten. Om de toestroom van de studenten adequaat te kunnen verwerken, is meer geld nodig, volgens Victor van der Chijs, voorzitter van de federatie van de vier technische universiteiten. Komt er geen geld, dan moeten de universiteiten hun toevlucht nemen tot het instellen van een numerus fixus.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids