Logo_tilburg_university_logo

Tilburg Law School heeft dertien jonge onderzoekers aangetrokken die tussen september 2016 en februari 2017 beginnen met vernieuwend promotieonderzoek, bijvoorbeeld naar de rol van het recht in het gebruik van Big Data. Met de investering is ongeveer 2.5 miljoen euro gemoeid. Dit meldt Tilburg University.

Vier van de promotieprojecten zijn gewijd aan Data Science, een speerpunt van Tilburg University waar Tilburg Law School tot 2020 jaarlijks 100.000 euro in wil investeren. Zo zal onderzoek gedaan worden naar de regulering van Intelligent Personal Robots, de omgang met Big Data analytics in het strafrecht en de gegevensbescherming van datagestuurde lichaamsdelen door middel van neurotechnologie.
 
Ook de andere onderzoeksprojecten spelen in op veranderingen in de samenleving die illustreren waar de nationale en internationale wetgeving hiaten vertonen. Ze laten tevens zien hoe de beroepspraktijk voor juristen aan het veranderen is.
 
Zo komt de aansprakelijkheid en verantwoordelijkheid voor mensenrechtenschendingen aan de orde rond mega-sportevenementen zoals het WK voetbal in Qatar of de Olympische Spelen, de verantwoordelijkheid van de lidstaten van de Europese Unie in termen van vluchtelingen- en mensenrechten bij het weren van vluchtelingen aan de buitengrenzen, de manier waarop ambtenaren inspelen op burgerinitiatieven in de hedendaagse democratie en de nieuwe informele regulering van natuurlijke hulpbronnen door public-private partnerships.
 
“We zijn ontzettend blij dat Tilburg Law School met de inzet van al dit onderzoekstalent kan bijdragen aan de ontwikkeling van het recht en openbaar bestuur van de 21e eeuw”, verklaart Corien Prins, decaan van Tilburg Law School. Ton Wilthagen, vice-decaan onderzoek van TLS: “Investeren in jong talent is cruciaal voor wetenschap en samenleving.” 
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids