Normal_rss_entry-57828
Voor het eerst staan dertien Nederlandse universiteiten in de top 200 van de prestigieuze Times Higher Education World University Ranking. Net als vorig jaar staan er acht instellingen in de top 100. Na de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland is Nederland het best vertegenwoordigde land op de internationale lijst. VSNU-voorzitter Karl Dittrich: "Dertien Nederlandse universiteiten behoren al jaren tot de top van de wereld, met wederom 8 universiteiten in de top 100. Dat is een prestatie van wereldformaat waar wij trots op zijn." Dit meldt de VSNU.

De Technische Universiteit Delft heeft dit jaar de hoogste notering en Tilburg University komt nieuw de top 200 binnen. Phil Baty, redacteur van de Times Higher Education World University Rankings zegt het volgende over de prestaties van Nederlandse universiteiten:

"The Netherlands’ thirteen leading research-intensive universities have all made the top 200 of the THE World University Rankings for the first time. It is the sixth year in a row that the same thirteen universities in the Netherlands have made the ranking, but the first time all have appeared in the top 200. The Netherlands is also once again the fourth most-represented country in the top 200 of the rankings. This is fantastic news for the nation’s research sector."

Times Higher Education wijst er net als andere internationale rankings terecht op dat het niet vanzelfsprekend is dat Nederland de koppositie in de toekomst weet vast te houden. Grote investeringen in onderwijs en onderzoek in Aziatische landen zullen ertoe leiden dat steeds meer universiteiten uit Azië in de rankings zullen stijgen en universiteiten in West-Europese landen zullen dalen.

De VSNU benadrukt dat rankings niet zaligmakend zijn, bijvoorbeeld omdat onderwijskwaliteit slechts beperkt wordt gemeten. Rankings geven nooit een volledig beeld van de prestaties van universiteiten. Ondanks de beperkingen worden de rankings internationaal serieus genomen en als belangrijke informatiebron gezien door universiteiten, onderzoekers, internationale studenten en werkgevers.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids