Normal_geld__berekening__rekenmachine__cijfers

De studentenaantallen van de vier technische universiteiten (TU Delft, Universiteit Twente, TU Eindhoven en Wageningen University) zijn ten opzichte van tien jaar geleden bijna verdubbeld. Goed nieuws voor Nederlandse bedrijven, maar de universiteiten hebben nu te weinig geld voor de technische wetenschappers in spe. Dit meldt het Algemeen Dagblad.

In tien jaar tijd groeiden de technische universiteiten van ruim 32.000 naar ongeveer 53.000 studenten. De collegezalen raken inmiddels overvol en docenten zijn er te weinig. Om de toestroom van de studenten adequaat te kunnen verwerken, is meer geld nodig, volgens Victor van der Chijs, voorzitter van de federatie van de vier technische universiteiten. Een andere optie is om op grote schaal te gaan werken met numerus fixus, zoals dit nu ook al het geval is bij werktuigbouwkunde, industrieel ontwerpen en technische geneeskunde.
 
Ondernemersorganisatie FME, die duizenden bedrijven in de technische industrie vertegenwoordigt, vindt numerus fixus onacceptabel. Na jarenlange financiële investering in meer studenten op technische opleidingen, kan het nu niet zo zijn dat dit aantal weer ingeperkt moet worden vanwege geldgebrek. Om numerus fixus te voorkomen, hebben de industriële bedrijven collegezalen en docenten aangeboden, maar vooralsnog is daar geen gebruik van gemaakt.
 
Volgens FME hebben de universiteiten te weinig gedaan om de groei aan te kunnen. Ook Bussemaker kan zich niet voorstellen dat de universiteiten verrast zijn door de stijgende studentenaantallen. “Maar de kwaliteit van het onderwijs gaat voor alles, dus als ze de toestroom echt niet aan kunnen en goed onderwijs niet kunnen garanderen, is een numerus fixus in ieders belang.'' 
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids