Normal_academie_gebouw_rug_groningen_broereplein_2

Studentenverenigingen krijgen geen geld meer van het Profileringsfonds als ze op een verkeerde en mensonterende manier ontgroenen. Dat vindt althans fractievoorzitter Bart Beijer van de personeelsfractie van de Universiteitsraad van de Rijksuniversiteit Groningen. Dit meldt Trouw.

Bestuurders van studentenverenigingen krijgen via het zogeheten Profileringsfonds een beurs van de universiteit om hun vereniging te promoten. Beijer vraagt zich sterk af of de universiteit een studentenvereniging wel moet financieren als het mensonterende ontgroeningspraktijken erop nahoudt. Beijer reageert met deze uitspraak op door de Universiteitskrant online gezette foto's van ontgroeningen van studentenverenigingen Albertus Magnus en Vindicat. "Dit lijkt op waterboarding met bier, jongeren die een golfclub op hun keel gezet krijgen en iemand wiens hoofd in een bord eten wordt geduwd. Ik zie overeenkomsten met systematische mishandeling", aldus Beijer. Inmiddels zijn de foto's offline gehaald omdat ze zonder toestemming waren overgenomen uit de almanakken van beide studentenverenigingen.
 
Het personeel in de Universiteitsraad is het met hem eens, maar de studenten niet. Zij zien de ontgroening als een belangrijk onderdeel van de identiteit van een vereniging. Voorzitter Marijn Achtereekte van Vindicat noemt het allemaal een storm in een glas water. "Ik wil dit in de Universiteitsraad bespreken en dan ga ik ervan uit dat de kous af is", zegt hij. 
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids