Logo_meertens-instituut

Hoogleraar taal- en spraaktechnologie, Antal van den Bosch, aan de Radboud Universiteit en wetenschappelijk directeur van het Centre for Language Studies start op 1 januari 2017 als directeur van het Meertens Instituut van de KNAW. Van den Bosch volgt Hans Bennis op die al sinds 1998 leiding geeft aan het instituut. Dat meldt KNAW.

Van den Bosch studeerde aan Tilburg University taal- en literatuurwetenschappen, met de nadruk op taal en informatica. In 1997 promoveerde hij cum laude aan de Universiteit Maastricht op onderzoek naar modellen voor de uitspraak van woorden. In 2012 werd hij lid van de KNAW. Van den Bosch blijft als hoogleraar verbonden aan het Centre for Language Studies van de Letterenfaculteit van de Radboud Universiteit.

Bennis is sinds 1998 directeur van het Meertens Instituut. Zijn specialisatie is de syntaxis van het Nederlands. Hij is coauteur van deSyntactische Atlas van de Nederlandse Dialecten en trekker van Taalportaal, gefinancierd uit het programma Investeringen NWO-groot. Bennis verlaat het Meertens Instituut omdat hij met pensioen gaat.

Het Meertens Instituut onderzoekt en documenteert de Nederlandse taal en cultuur. Het is een van de geesteswetenschappelijke KNAW-instituten die samen het KNAW Humanities cluster vormen. 

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids