Normal_geld__berekening__rekenmachine__cijfers

Bijna alle ouders (93 procent) van kinderen die op kamers gaan om te studeren hebben geprobeerd hun kind financieel zelfredzaam te maken. Dat blijkt uit onderzoek van platform Wijzer in geldzaken onder 575 ouders van kinderen die dit studiejaar het huis verlaten om te studeren. Een ruime meerderheid (85 procent) gelooft dat hun kind, eenmaal op eigen benen, de geldzaken prima op orde kan houden. Dat meldt Wijzer in Geldzaken.

80 procent van de ondervraagde ouders voorziet financiële risico’s voor hun kind, zoals te weinig inkomsten, te veel geld uitgeven, het overzicht verliezen en het geld verkeerd besteden. 19 procent van de ouders is bang dat het geld op zal gaan aan uitgaan. 6 procent van de ouders heeft zelfs slapeloze nachten van de manier waarop hun kind met geld omgaat. 98 procent van de ouders vindt het belangrijk dat hun kind tijdens de studie goed met geld kan omgaan. 82 procent voelt zich verantwoordelijk voor de financiële situatie van hun kind, ook al woont het niet meer thuis.

De meerderheid van de ouders (93 procent) heeft het afgelopen jaar samen met hun kind actie ondernomen om hen voor te bereiden op het (financiële) leven op eigen benen. Bijna alle ouders willen ook betrokken blijven bij de financiën van hun kind als het eenmaal uit huis is. Zo is men van plan advies te geven als zijn of haar kind daarom vraagt, financieel bij te springen indien nodig of te informeren naar de financiële situatie van hun kind. Drie tiende wil helpen bij het kiezen van financiële producten. Sommige ouders trekken de touwtjes nog iets strakker aan: 12 procent zegt de transacties van de bankrekening te gaan controleren, terwijl 9 procent de administratie van zijn kind wil bijhouden.

90 procent blijft zijn kind als het eenmaal uit huis is financieel ondersteunen. Bijvoorbeeld door de opleidingskosten te betalen of de kosten voor de verzekering, de studieboeken of de kamerhuur op zich te nemen. Andere kinderen krijgen een vast maandbedrag en 8 procent van de ouders betaalt zelfs de boodschappen. Ruim twee derde van de ouders heeft gespaard voor de studie van hun kind. De financiële steun is voor sommige studenten wel aan voorwaarden verbonden. 17 procent van de ouders springt alleen bij als de studieresultaten positief zijn. 20 procent van de ouders zegt hun kind wel financieel te willen ondersteunen, maar dat niet (helemaal) te kunnen doen zoals ze zouden willen. 

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids