Logo_nwo_logo

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) vindt het belangrijk dat onderzoeksgegevens toegankelijk zijn binnen de wetenschap. Bijvoorbeeld voor vervolgonderzoek of het nagaan van de wetenschappelijke integriteit van een onderzoek. Vanaf 1 oktober zal daarom het datamanagementprotocol een vast onderdeel worden in nieuwe aanvraagrondes voor onderzoeksfinanciering. Dit meldt NWO

De NWO wil dat onderzoekers die subsidie aanvragen eerst goed nadenken over de gegevens die hun onderzoek zal opleveren en hoe zij deze informatie kunnen delen met andere wetenschappers. Daarom moet elke onderzoeker bij zijn of haar aanvraag eerst vier korte vragen beantwoorden over datamanagement. Het beantwoorden van deze vragen is verplicht maar geen criterium voor het krijgen van subsidie.

Van onderzoekers aan wie subsidie is toegekend, wil de NWO vervolgens een concreet plan zien voor het opslaan en delen van relevante data. Pas na goedkeuring van dit plan, kent de NWO financiering toe. De NWO zal na afronding van het onderzoek controleren of het datamanagementplan is gevolgd en de onderzoeksgegevens duurzaam en openbaar toegankelijk zijn. Voor de eventuele kosten die hier aan verbonden zijn, is vergoeding mogelijk.

Vorig jaar heeft de NWO met succes een pilot uitgevoerd met het datamanagementprotocol als onderdeel van de aanvraagrondes. Onderzoekers ondervinden geen problemen met het opstellen van een dergelijk protocol. De onderzoeksfinacier heeft daarom besloten datamanagement een vast onderdeel te maken van alle financieringsinstrumenten van de NWO.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids