Normal_academie_gebouw_rug_groningen_broereplein_2

Twee onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen en twee wetenschappers van de Radboud Universiteit in Nijmegen hebben de Spinozaprijs 2016 gewonnen. Hiermee hebben ze elk 2,5 miljoen euro gekregen voor nieuw onderzoek. Dit meldt de Volkskrant.  

Van de Rijksuniversiteit Groningen zijn filosoof Lodi Nauta en technisch natuurkundige Bart van Wees in de prijzen gevallen. Nauta bestudeert het denken en taalgebruik ten tijde van de overgang van de Renaissance naar de Verlichting. Van Wees onderzoekt onder meer het gedrag van elektronen in dunne koolstoflagen als grafeen. Internist Mihai Netea van de Radboud Universiteit is bezig om het menselijk immuunsysteem te trainen en biochemicus Wilhelm Huck, eveneens van de Radboud Universiteit, zoekt naar leven door celachtige systemen te construeren.
 
De Spinozaprijzen worden sinds 1995 jaarlijks  uitgereikt. De premie is bestemd voor nieuw onderzoek. Kandidaten kunnen worden voorgedragen door universiteiten en academies en de winnaars worden bepaald door een internationale jury. In september wordt de premie uitgereikt en maken de winnaars bekend wat ze ermee gaan doen.
 
Dit jaar wijkt af van andere jaren. Normaal gesproken zijn de premies verdeeld over meerdere instellingen dan slechts twee. Daarnaast is afgesproken dat er altijd een vrouw genomineerd wordt. Mocht dat niet gebeuren, dan zouden er drie mannelijke winnaars zijn in plaats van vier. Deze afspraak sinds 2005 is dit jaar niet nageleefd.
 
© Nationale Onderwijsgids