Normal_anietenkapel_gate

De Raad van Toezicht van de Universiteit van Amsterdam (UvA) heeft besloten te stoppen. Eerder deze week klapten gesprekken tussen de Centrale Studenten Raad (CSR) en de toezichthoudende raad, dit ondanks de inzet van een derde onafhankelijke partij. Voorlopig zal de raad haar werkzaamheden voortzetten. De Raad van Toezicht van de Hogeschool van Amsterdam zal de toezichttaken voor de HvA onverminderd voortzetten. Dat melden UvA en de Telegraaf.

Gisteren gaf CSR-voorzitter Naomi Appelman al aan dat het functioneren van de Raad van Toezicht en het vertrouwen erin vandaag aan de orde zou komen. “Daarbij zal mogelijk gestemd worden of er nog voldoende vertrouwen is. We weten nog niet hoe dat uitvalt, maar dat kan negatief zijn, want een aantal leden is erg ontevreden”, aldus Appelman.

Volgens de UvA is er de afgelopen periode een moeizaam werkbare relatie ontstaan tussen de medezeggenschapsraden en de raad. De RvT zegt te betreuren dat gesprekken met de CSR zijn afgebroken en “dat er geen bereidheid meer blijkt te zijn voor verder overleg en een constructieve dialoog”. Volgens Appelman wordt er slecht omgegaan met de medezeggenschap en zou de raad niet goed functioneren als toezichthouder. De samenwerking van de UvA met de HvA zou al 13 jaar niet kritisch bekeken zijn, er zouden te weinig bestuurders zijn. “En als we dan vragen om een verklaring van wat er gebeurt, krijgen we geen antwoord”, zegt Appelman.

De RvT zegt in de verklaring dat de aandacht moet gaan naar het onderwijs en onderzoek, “discussie over het toezicht mag niet afleiden van de kerntaken van de instelling”, aldus de raad. Daarom acht de raad het in het belang van de universiteit om ruimte te maken voor nieuwe leden en is hierover met minister Bussemaker in overleg gegaan. “ Het gezamenlijke streven is om een goede overdracht te bewerkstelligen en de bestuurlijke continuïteit samen te laten gaan met het zorgdragen voor opvolgers”, aldus de RvT.

© Nationale Onderwijsgids