Normal_stemmen_verkiezing_rode_potlood_stembiljet

Maar weinig studenten maken de gang naar de stembus voor universiteitsverkiezingen. Dit collegejaar bracht nog geen derde van alle Nederlandse studenten zijn of haar stem uit, zo blijkt uit navraag van de Volkskrant bij alle universiteiten. Studentenbonden LSVb en ISO denken dat de interesse voor universiteitspolitiek zo laag is omdat veel studenten het gevoel hebben dat hun stem maar weinig invloed heeft op universiteitsbeleid. Dit meldt Volkskrant.

Uit de cijfers die de Volkskrant opvroeg, bleek dat bij bijna alle universiteiten die verkiezingen hielden de opkomst is afgenomen vergeleken met drie jaar geleden. De daling was het sterkst in Groningen (5 procentpunt minder stemmen) en Maastricht (4 procentpunt minder). Op de Universiteit van Amsterdam, waar vorig jaar studenten uit protest tegen een gebrekkige democratie het Maagdenhuis bezetten, was de opkomst iets hoger dan voor de bezetting. Ook hier bleef de opkomst echter onder de 20 procent.

Volgens de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) en het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) nemen studenten de moeite niet meer om te stemmen om dat medezeggenschapsorganen toch maar weinig inspraak hebben. Voorzitter Stefan Wirken hoopt daarom dat de Wet versterking bestuurskracht door de Eerste Kamer komt. Medezeggenschapsraden krijgen dan niet alleen adviesrecht maar ook instemmingsrecht. De opkomst zal dan weer toenemen, denkt Wirken. Linda van Nie van het ISO denkt dat ook de toegenomen studiedruk een rol speelt. Studenten willen snel afstuderen en universiteitspolitiek verliest dan prioriteit.

De universiteitsvereniging VSNU maakt zich zorgen over de dalende opkomst maar denkt niet dat de oorzaak ligt in de beperkte inspraakrechten. De laatste jaren hebben universiteitsraden juist meer bevoegdheden gekregen. De VSNU vindt het een verantwoordelijkheid van studenten om te gaan stemmen en zo de relevantie van medezeggenschap zichtbaar te maken: “Hoe meer studenten stemmen en zich verkiesbaar stellen, hoe representatiever hun geluid,” aldus een woordvoerder.

© Nationale Onderwijsgids