Normal_normal_studenten__studeren__werken__huiswerk__laptop__blij__hbo__uni__mbo

De Jonge Akademie, het platform voor jonge talentvolle wetenschappers van de KNAW, wil zich actief inzetten voor hoogopgeleide vluchtelingen in Nederland. De vluchtelingen worden gekoppeld aan leden van de Jonge Akademie. Als 'science buddies' bieden de leden vervolgens persoonlijke begeleiding en advies aan de vluchtelingen. Dit meldt de KNAW.

De Jonge Akademie kwam op het idee van het buddy-programma door het werk van organisaties als Scolars at Risk en de Stichting voor Vluchteling-Studenten (UAF). Met het project willen de leden hun steentje bijdragen door hun eigen netwerk open te stellen voor de vluchteling aan wie ze gekoppeld zijn. Zo kunnen zij advies geven over bijvoorbeeld beurzen en werk maar ook helpen met allerlei praktische zaken, zoals toegang tot online databases of onderzoekseminars.

Inmiddels zijn er al zo'n tien vluchtelingen aan een Nederlandse science buddy gekoppeld. Malek Rabah uit Syrië is een van hen. Hij kreeg techniekfilosoof Behnam Taebi als begeleider. Malek is blij met de hulp die hij van zijn buddy kreeg. Voor een snelle en soepele integratie in de Nederlandse samenleving zijn studie en werk van groot belang, aldus Malek en de hulp van Taebi heeft hem een jaar wachten gescheeld. Hij vindt dan ook dat academisch opgeleide vluchtelingen zoveel mogelijk op het initiatief van de Jonge Akademie gewezen moeten worden.

De Jonge Akademie is een platform van jonge Nederlandse wetenschappers die activiteiten organiseert rond interdisciplinariteit, wetenschapsbeleid en wetenschap en maatschappij. De leden hebben zich onderscheiden door een brede belangstelling voor de wetenschap. Voor meer informatie over het science buddy-project of suggesties voor het bereiken van meer hoogopgeleide vluchtelingen kunt u contact opnemen met Siebe Bluijs via siebe.bluijs@knaw.nl.

© Nationale Onderwijsgids