Normal_bijles__huiswerk__huiswerkbegeleiding

Op de Rotterdamse arbeidsmarkt sluiten vraag en aanbod niet meer op elkaar aan. De gemeente Rotterdam en de Erasmus Universiteit Rotterdam hebben daarom de Kenniswerkplaats Stedelijke Arbeidsmarkt opgericht. Woensdag 20 april 2016 is de Kennisagenda Stedelijke Arbeidsmarkt overhandigd door hoogleraar arbeidsmarkt Jaap de Koning aan wethouder Maarten Struijvenberg (werkgelegenheid en economie) en aan decaan Faculteit der Sociale Wetenschappen, prof.dr. Henk van der Molen. Dat meldt Erasmus Universiteit Rotterdam.

Er is nieuwe kennis en inzicht nodig om de Rotterdamse regionale arbeidsmarkt weerbaar te maken in de toekomst. Om inzicht te krijgen in de belangrijkste knelpunten en uitdagingen is de Kennisagenda Stedelijke Arbeidsmarkt opgesteld. Er gaat gezocht worden naar mogelijkheden om deze knelpunten aan te pakken.

De dynamiek op de arbeidsmarkt en de aansluiting van het onderwijs op de arbeidsmarkt zijn de eerste thema’s die worden onderzocht. Enkele vragen hierbij zijn: in welke sectoren verdwijnen er banen en in welke komen er juist bij? Wat voor beleid is nodig om mensen over te kunnen laten stappen? En heeft het inderdaad effect om mensen naar kortdurende banen te leiden om zo later een structurele baan te krijgen?

Een van de twee kernactiviteiten van de KWP is het toegankelijk maken van beschikbare wetenschappelijke kennis voor beleid, bijvoorbeeld met lezingen, masterclasses, fact sheets en het maken van coalities tussen onderzoekers, professionals, werkgevers en beleidsmakers. De andere kernactiviteit is het gezamenlijk initiëren van nieuw onderzoek in kortlopende en langlopende projecten voor het vergaren van nieuwe, relevante kennis over de arbeidsmarkt, regionaal, nationaal en internationaal.

Sinds 2010 werken de Erasmus Universiteit Rotterdam en de gemeente Rotterdam samen om de maatschappelijke uitdagingen van de stad Rotterdam en de grootstedelijke regio op een kennisintensieve manier aan te pakken. Een belangrijk instrument daarbij zijn Kenniswerkplaatsen. Een Kenniswerkplaats (KWP) bestaat uit een combinatie van wetenschappers van verschillende disciplines en vertegenwoordigers van de gemeente en andere kennisinstellingen. Inmiddels zijn er zeven kenniswerkplaatsen actief.

© Nationale Onderwijsgids