Logo_screenshot2016-02-24at16.15.40

De Universiteit Utrecht start met een Massive Open Online Course (MOOC) over klinische epidemiologie. Geïnteresseerden uit de hele wereld kunnen zich vanaf nu inschrijven voor de zesweekse gratis cursus. Met de MOOC Clinical Epidemiology maken studenten kennis met evaluatie van toegepast klinisch onderzoek en data-analyse. De Engelstalige MOOC is vanaf 4 april te volgen op het platform Coursera. Dat meldt Universiteit Utrecht.

Gedurende de cursus richten studenten zich op onderzoeksvragen rond diagnose, prognose, behandeling en etiologie. Verschillende onderzoeksontwerpen helpen studenten om deze vragen te beantwoorden, waaronder interventiestudies en case-control studies met gebruik van data uit een klinische setting.

De MOOC Clinical Epidemiology is een mooie gelegenheid voor studenten om gratis kennis te maken met het vakgebied. De online cursus geeft studenten een korte impressie van de basiscursussen binnen de Utrechtse master Epidemiology en die van de diepgaandere geaccrediteerde master Clinical Epidemiology die gegeven wordt als Small Private Online Course(SPOC) aan de universiteit.

Zowel de MOOC als de SPOC Clinical Epidemiology richten zich op artsen, onderzoekers binnen de (bio)medische wetenschappen en life sciences, en op specialisten in gezondheidszorgmanagement en in het bedrijfsleven.  De Universiteit Utrecht ontwikkelt al sinds 2010 SPOCs en was daarmee een van de eerste instellingen die op deze wijze deze cursussen aanbood. Inmiddels biedt de universiteit al meer dan 50 volledig online geaccrediteerde cursussen op het platform ElevateHealth. Het voordeel van SPOCs is dat studenten uit de hele wereld cursussen op afstand kunnen volgen en niet naar Utrecht hoeven te komen.

De Universiteit Utrecht versterkt het onderwijs met innovatie en technologie. In 2014 is daarvoor het programma Educate-it gestart. Door universiteitsbreed innovatie en technologie toe te passen zullen zeer veel docenten kennis en expertise opdoen met e-learning. Docenten passen hun ervaringen vooral toe in het campusonderwijs en de SPOCs en vanaf nu ook in MOOCs.

© Nationale Onderwijsgids