Logo_erfgoedhuis-eindhoven

Zondag 31 januari start ArcheoHotspot Utrecht in het ArcheoLAB van het Universiteitsmuseum Utrecht. In deze nieuwe tentoonstelling én werkplaats maken bezoekers kennis met het werk van een archeoloog en van wetenschappers van de Universiteit Utrecht. De werkplaats van het ArcheoLAB wordt dagelijks bemand door verschillende experts, zoals studenten ‘Oude Geschiedenis’ van de Universiteit Utrecht die de archeologiecollectie van het museum in kaart brengen. Ook is er een grote groep archeologie vrijwilligers in het LAB aan het werk. Dat meldt Provincie Utrecht.

Bezoekers kunnen de archeologie van heel dichtbij beleven door zelf mee te helpen, in gesprek te gaan met een archeoloog of hun eigen vondst te onderzoeken. Elke dag zijn er (amateur)archeologen en wetenschappers aan het werk in het ArcheoLAB. Bezoekers kunnen met ze in gesprek of meehelpen met hun onderzoek door archeologisch materiaal te sorteren. Bezoekers die zelf ook iets bijzonders hebben gevonden, kunnen hun vondst meenemen. Samen met een archeoloog wordt de meegebrachte vondst onderzocht.

Zondag 31 januari zijn er extra activiteiten. Archeoloog Alexander van de Bunt en vrijwillig archeoloog Henk Rebel, gespecialiseerd in de Romeinse tijd, zijn aanwezig en helpen bezoekers met al hun vragen. Ook kunnen bezoekers zelf in de huid kruipen van een archeoloog en materiaal uit de Romeinse tijd onderzoeken en sorteren. Voor degenen die willen weten hoe bepaald wordt hoe oud iets is, is er twee keer een museumspecial waarin wordt uitgelegd hoe archeologen er achter komen hoe oud een gevonden bot is.

ArcheoLAB is een samenwerking met ArcheoHotspots, Landschap Erfgoed Utrecht en de AWN – Vereniging van Vrijwilligers in de Archeologie. Het is dé plek waar bezoekers zonder afspraak binnen kunnen lopen en kennis maken met het werk van een archeoloog en wetenschappers van de Universiteit Utrecht. ArcheoHotspot Utrecht is tot 24 juli 2016 in het Universiteitsmuseum en gaat daarna ‘On tour’ door de provincie. ArcheoHotspot Utrecht is financieel mogelijk gemaakt door de Provincie Utrecht.

© Nationale Onderwijsgids