Normal_normal_universiteit_leiden_1

De student die in oktober vorig jaar dreigde een bloedbad aan te richten op de Universiteit Leiden had psychische hulp nodig. Zijn dreigementen waren niet meer dan een schreeuw om hulp. Dat zegt de advocaat van de 21-jarige verdachte van de bedreigingen. De jonge man uit het Zuid-Hollandse Valkenswaard moet volgende week woensdag in de rechtbank verschijnen. Dit melden Omroep West en de NOS.

Volgens zijn advocaat had de verdachte niet de intentie zijn dreigement ook daadwerkelijk uit te voeren. Zijn actie kwam voort uit psychische nood. "Hij heeft niks tegen de universiteit. Hij heeft ook geen wapen en geen geweldsgeschiedenis. Het was echt een roep om hulp”, aldus de advocaat. De verdachte zou erg zijn geschrokken van de commotie die zijn daad teweegbracht en zijn bericht daarop meteen hebben verwijderd. “Hij vindt het vreselijk wat er gebeurd is. Alleen zelf naar de politie stappen, dat was gewoon een stap te ver.”

De student plaatste zijn dreigbericht op een internetforum. De universiteit nam de dreiging serieus en schakelde de politie in, die massaal uitrukte en de universiteitsgebouwen de gehele ochtend bewaakte. In de daaropvolgende nacht werd de verdachte opgepakt. Na zijn aanhouding kreeg de student psychische hulp. Hij zou hebben gehandeld uit liefdesverdriet.

Woensdag moet de student voorkomen. De zaak moet dan inhoudelijk behandeld worden. Het kan zijn dat de zaak nog wordt uitgesteld, zegt de advocaat, want de nodige rapportages zijn nog niet allemaal beschikbaar.

 © Nationale Onderwijsgids