Normal_uva_amsterdam_universiteit

De Universiteit van Amsterdam (UvA) viert op vrijdag 8 januari haar 384ste Dies Natalis (geboortedag). Rector magnificus Dymph van den Boom spreekt in haar openingstoespraak Een academische lente over Open Science. Vervolgens houdt hoogleraar Henkjan Honing de Diesrede onder de titel 'Een aap met maatgevoel: op zoek naar de bouwstenen van muzikaliteit'. Informaticus Shih-Fu Chang en epigeneticus Andrew Feinberg ontvangen daarna het eredoctoraat van de UvA. De middag eindigt met de uitreiking van de prijs ‘UvA-Docent van het Jaar 2015'. Dat meldt de UvA. 

In haar openingstoespraak gaat Van den Boom in op de gevolgen van Open Science: een omwenteling in de wetenschap als gevolg van de brede toegang tot een sterk toegenomen hoeveelheid data. Open Science omvat open educational resources, open access, open peer review, open methodologie en open data en kan leiden tot nieuwe manieren van samenwerken, nieuwe methoden van onderzoek en een nieuwe relatie tussen wetenschap en maatschappij. Aan de hand van een aantal voorbeelden laat Van den Boom zien hoe Open Science het wetenschappelijke proces transformeert en nog verder zal bepalen in de komende jaren.

In zijn Diesrede beschrijft Honing, hoogleraar Cognitieve en Computationele Muziekwetenschap aan de UvA, een zoektocht die pas recentelijk begon. Een zoektocht met als doel de vraag te beantwoorden wat muzikaliteit is of kan zijn, maar ook in hoeverre we muzikaliteit delen met andere dieren, om er zo achter te komen of muzikaliteit een biologische basis heeft. Lang niet alle wetenschappers zijn het daar over eens.

Tijdens de Dies Natalis verleent de UvA eredoctoraten aan Shih-Fu Chang van Columbia University en Andrew Feinberg van Johns Hopkins University School of Medicine. Chang wordt onderscheiden voor zijn vele baanbrekende bijdragen aan ons begrip van het digitale universum, met name als het gaat om beeld, taal en geluid. Feinberg ontvangt het eredoctoraat vanwege zijn baanbrekende onderzoek in de humane epigenetica en epigenomics, in het bijzonder zijn bijdrage aan de ontrafeling van epigenetische processen die leiden tot kanker en andere ziekten. 

© Nationale Onderwijsgids