Normal_vumc_ingang_amsterdam_mailing

Op de opleiding Geneeskunde van de VU School of Medical Sciences gaat een 'bangalijst' rond. Dit is een lijst waarop vrouwen staan die, volgens de opsteller, makkelijk het bed in te krijgen zouden zijn. De onderwijsdirecteur van het VU medisch centrum roept studenten die op deze lijst staan op om aangifte te doen. Dat meldt de NOS.

In een e-mail aan alle studenten Geneeskunde schrijft directeur Gerda Croiset van VU School of Medical Sciences: “Wij vinden dit feit moreel en maatschappelijk onaanvaardbaar en geven hierbij aan dat wij dergelijke uitingen op onze faculteit op geen enkele wijze zullen tolereren.” Volgens Croiset is het een juridisch strafbaar feit om een dergelijke lijst te publiceren. De directeur hoopt dan ook dat de studentes die op de lijst staan aangifte doen. Croiset heeft “gepaste” maatregelen aangekondigd tegen degenen die de bangalijst hebben opgesteld.

Het VUmc heeft vertrouwenspersonen aangesteld voor de slachtoffers van de seksuele intimidatie. Hier kunnen de getroffen studentes terecht voor een luisterend oor en advies over eventuele vervolgstappen. Eén naam van een student die de lijsten in november op Facebook publiceerde is inmiddels bekend, maar volgens een zegsman van het VUmc wordt naar meerdere daders gezocht. De bangalijst op het VU is volgens de universiteitstop extra pijnlijk omdat het artsen-in-opleiding betreft. “Juist in de geneeskundige opleiding waar je in beroepspraktijk veel lichamelijk contact hebt met patiënten bij onderzoek in de spreekkamer, kun je dit soort dingen absoluut niet hebben”, aldus een zegsman. “We nemen dit zeer serieus en willen dit probleem zo snel mogelijk elimineren.”

© Nationale Onderwijsgids