Logo_sp_logo

Als het aan de SP ligt, komt er in Nederland zeker één democratische universiteit. De politieke partij wil dat studenten en docenten op deze onderwijsinstelling het bestuur zelf mogen kiezen. Dat meldt de Telegraaf.

De SP hoopt dat de Tweede Kamer instemt met een experiment voor de democratische universiteit. Kamerlid Jasper van Dijk gaat dit initiatief woensdag in de Tweede Kamer voorstellen. Hij doet in zijn initiatiefnota veertig voorstellen om universiteiten op een andere manier te organiseren.

Aanleiding zijn de protestacties in het Maagdenhuis van het afgelopen voorjaar, onderdeel van de Universiteit van Amsterdam. Van Dijk ging voordat hij de plannen maakte eerst te rade bij de betrokken studenten en docenten. Hij wil onder andere dat studenten en docenten bij belangrijke besluiten instemmingsrecht krijgen. Er zou daardoor niet alleen meer democratie op universiteiten komen, maar ook de perverse prikkels in de financiering verdwijnen en het personeelsbeleid is rechtvaardig.

Van Dijk: “Ik denk niet alle partijen het eens zijn met al mijn punten. Maar een experiment is veilig. Als blijkt dat het niet werkt, dan stop je er gewoon mee."

© Nationale Zorggids