Logo_rijksuniversiteit_groningen_logo

De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) heeft plannen om uit te breiden in China. Zo is er onlangs een contract gesloten met de Chinese autoriteiten in Yantai over een nevenvestiging van de universiteit. In de Tweede Kamer is hier verbazing en irritatie over. SP-Kamerlid Jasper van Dijk noemt de plannen opzienbarend. Dat meldt De Telegraaf.

Het idee achter de nevenvestiging is dat Chinese studenten daar kunnen gaan studeren en een deel van de colleges in Nederland kan volgen. “Dit is een schoolvoorbeeld van een megalomane onderwijsbestuurder die met zijn hoofd in de wolken loopt”, zegt Van Dijk over de plannen. De SP'er vreest dat het de universiteit veel geld gaat kosten en daardoor later in de problemen zal komen. Volgens de RUG zijn er geen financiële risico's verbonden aan de plannen. De Chinezen zouden het meeste betalen. Collegevoorzitter Sibrand Poppema vertelt dat er alleen nog 25 miljoen euro ontbreekt voor een onderzoekscentrum, maar hij wil dit bedrag ophalen bij bedrijven.

Van Dijk wil opheldering van minister Bussemaker van Onderwijs en gaat vragen of ze dit nog kan en wil tegenhouden. De PvdA is ook verrast door de plannen. Kamerlid Mohammed Mohandis benadrukt dat de universiteit zich moet richten op de kwaliteit van het onderwijs en zich niet met andere zaken moet bezighouden. 

© Nationale Onderwijsgids