Normal_rss_entry-8185

(ANP) - De Universiteit van Amsterdam moet alsnog de schade van de Maagdenhuisbezetting gaan verhalen op de bezetters. Minister Jet Bussemaker van Onderwijs moet het universiteitsbestuur daartoe aansporen, stellen VVD en CDA donderdag. Mocht dat tot niets leiden, dan moet Bussemaker zelf aangifte doen, aldus Pieter Duisenberg (VVD) en Michel Rog (CDA).

Bussemaker had de Kamer vorige week laten weten dat de Universiteit van Amsterdam de schade niet gaat verhalen op de studenten die het Maagdenhuis en het Bungehuis van februari tot april bezet hielden. De UvA wil de huidige constructieve sfeer in het overleg met de studenten niet verpesten en bovendien is de schade (668.000 euro) vergoed door de verzekeraar.

Duisenberg en Rog accepteren dat niet en willen dat Bussemaker het er niet bij laat zitten. De PvdA-minister moet van hen een motie uitvoeren waarin de Kamer eerder opriep de schade te verhalen. "Vandalen moeten betalen. Maar de minister smeert liever stroop om de monden van krakers en vandalen, dan dat de rekening van de vernielingen bij de daders wordt gelegd. Terwijl ze daar door een Kamermeerderheid toe was opgeroepen. Die rekening komt dus nu bij de belastingbetaler, dat is onacceptabel", aldus Duisenberg.

Rog vreest voor een precedentwerking. "Hier geeft de minister een verschrikkelijk slecht signaal af. Jongens die een bushokje slopen krijgen terecht met lik-op-stukbeleid te maken. Maar de vernielingen van hoogopgeleide studenten wordt met de mantel der liefde bedekt."