Normal_medicijnen_apotheek_medisch_gezondheid_patient_henk_2841

Minister Bussemaker van Onderwijs heeft de aanvraag voor de masteropleiding Farmacie in Leiden goedgekeurd. Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en de Universiteit Leiden hebben de ambitie om vanaf studiejaar 2016 studenten op te leiden tot apotheker. Om daadwerkelijk met de opleiding te kunnen starten moet het traject van de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO) nog doorlopen worden. Dat meldt de Universiteit Leiden.

De Leidse opleiding wil zich onderscheiden door patiëntgerichte apothekers op te leiden. De nieuwe studie combineert de sterke wetenschappelijke basis van de bestaande opleiding Bio-Farmaceutische Wetenschappen (BFW) met de patiëntgerichte elementen van Geneeskunde. In het derde jaar van de bacheloropleiding BFW kan een selecte groep studenten kiezen voor de specialisatie BFW en Farmacie, waarna ze naast de masteropleiding Bio-Pharmaceutical Sciences dan ook kunnen doorstromen naar de master Farmacie. In deze master gaan ze dan bijna twee jaar lang als coassistent in een (ziekenhuis)apotheek werken en doen zo praktijkervaring op, net als geneeskundestudenten tijdens hun coschappen.

Er is steeds meer behoefte aan apothekers die zowel kennis hebben van producten als van patiëntenzorg, en daarmee in feite farmaceutisch zorgverleners zijn. De nieuwe masteropleiding Farmacie komt aan deze behoefte tegemoet. Studenten gaan thematisch onderwijs volgen, geordend rond patiëntgroepen en veel voorkomende aandoeningen. Ze doen veel kennis op door middel van experience-based learning, onder andere in de vorm van farmaceutische coschappen die focussen op communiceren met patiënten en andere zorgprofessionals. Daarbij werken ze zij aan zij met medische studenten.

© Nationale Onderwijsgids