Logo__cid_image010_jpg_01d0a903
De medezeggenschapsmonitor laat zien dat het overgrote deel van de medezeggenschapsraden te weinig mogelijkheden en ondersteuning krijgen om hun taken volwaardig uit te voeren., zo vindt de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb). Voorzitter Tom Hoven: “De uitkomsten van de monitor onderstrepen nogmaals de roep om verbetering van de studenteninspraak die sinds de Maagdenhuisbezetting duidelijk hoorbaar is.” Dit meldt de LSVb. 
 
Medezeggenschapsraden op hogescholen blijven duidelijk achter op die op universiteiten. Waar een raadslid op een hogeschool gemiddeld 5.7 uur per week gepland krijgt is dit op de universiteit al 9.1 uur. Desondanks geven ook de raadsleden op universiteiten aan dat ze meer tijd nodig hebben om hun werk goed uit te voeren. 
 
LSVb-voorzitter Tom Hoven: “De monitor bevestigt wat we al dachten: LSVb, Studenten Overleg Medezeggenschap (SOM) en Landelijk Overleg Fracties (LOF) geven al jaren aan dat medezeggenschappers te weinig tijd krijgen om hun taak goed uit te voeren." Studenten krijgen er bovendien nauwelijks iets voor terug. Ook de mogelijkheid tot scholing van de raadsleden blijkt zeer mager: maar liefst 46 procent van de studentmedezeggenschappers zegt te weinig scholing te krijgen. Hoven: “Hoe kun je dan van hen verwachten dat ze hun taak goed uit kunnen voeren?”
 
Daarnaast blijkt de invloed van studenten op de onderwijskwaliteit erg mager. Bestuurders staan lang niet altijd open voor de argumenten van de raad. “Uit de monitor blijkt dat slechts 19% van de raadsleden vindt dat hun bestuurder zich open en constructief opstelt”, aldus SOM-bestuurder Laurens Nuijten. Ook geven de studenten aan weinig invloed te hebben op belangrijke onderwijsinhoudelijke onderwerpen, zoals de prestatieafspraken (slechts 16 procent) en kwaliteitszorg (21 procent). Nuijten: “Terwijl dat bij uitstek onderwerpen zijn om de raad bij te betrekken.”
 
© Nationale Onderwijsgids