Normal_promoveren_promotie_promovendus_universiteit_utrecht

Leden van de Tweede Kamer hebben ruim 4000 handtekeningen overhandigd gekregen van promovendi en FNV Overheid. Met deze handtekeningen protesteren de promovendi tegen het plan dat universiteiten hen niet meer in dienst hoeven te nemen. Zij verliezen dus hun recht op salaris, pensioen of een uitkering bij werkloosheid. Dat meldt FNV.

Het plan wordt vanmiddag besproken in de Tweede Kamer. “Dit plan is niet alleen slecht voor de promovendi, maar ook voor de wetenschap. Op dit moment hebben de meeste promovendi een dienstverband met een universiteit. De arbeidsrelatie vormt de kern van het succes van de Nederlandse academie, want promovendi dragen veel bij aan wetenschappelijk onderwijs en onderzoek”, zegt Jan Boersma, bestuurder FNV Overheid.

Het plan zou binnen de universiteiten een gevoel van onrechtvaardigheid creëren onder de promovendi. Hetzelfde werk wordt gedaan, maar tegen verschillende vergoedingen, en met een verschillend niveau van wetenschappelijk aanzien. Promovendi met een beurs worden, ongeacht hun werkelijke niveau, als tweederangs gezien.

Mocht het plan van de overheid wel doorgaan, dan verwacht de FNV dat wetenschappelijk talent massaal de universitaire wereld gaat verlaten, omdat ze rechten op onder andere doorbetaald ouderschapsverlof, pensioenopbouw en wachtgelduitkering moeten missen. “Nederlandse universiteiten maken deel uit van de academische wereldtop en dat moet zo blijven”, aldus Boersma.

© Nationale Onderwijsgids