Normal_uva_universiteit_van_amsterdam

Vanochtend is de politie het pand van de Universiteit van Amsterdam (UvA) binnengegaan op zoek naar de actievoerders, maar die heeft de politie niet meer aangetroffen. Volgens de UvA ging het om vijf actievoerders met bivakmutsen en in zwarte kleding. Het vijftal bezette het pand Service- en Informatiecentrum in de binnenstad van Amsterdam. De deuren werden gebarricadeerd, zodat medewerkers niet naar binnen konden. Dit meldt de NOS.

De actievoerders, onder de naam 'Students' 1st of May committee', zouden boos zijn omdat 1 mei, de Dag van de Arbeid, sinds dit jaar geen vrije dag meer is voor studenten en medewerkers. De studenten noemen de afschaffing “het zoveelste teken van de schaamteloze vermarkting van de universiteit onder het neoliberale managersbewind”. De actievoerders wijzen naar de gevolgen van de hoge werkdruk op de universiteit. Volgens hen leidt het beleid van de universiteit ertoe dat onderzoek en onderwijs ondergeschikt worden aan de targets van het management. Dit zou ten koste gaan van de kwaliteit van het onderwijs en van het persoonlijk welzijn.

De bezetting van vandaag lijkt los te staan van de eerdere protesten van studenten en docenten van de UvA. Deze protesten leidde twee weken geleden tot het vertrek van bestuurder Louise Gunning. De universiteit geeft aan overvallen te zijn door de actie. "We waren juist begonnen om te overleggen na de bezettingen van de afgelopen tijd", zegt een woordvoerder. "De besprekingen zijn in volle gang en de sfeer is goed. Alle partijen zijn bereidwillig om te werken aan een meer democratische universiteit."