Normal_politie_te_fiets

Het aantal nieuwe leerlingen op de politieacademie neemt steeds meer af. Vooral de opleidingen waar een agent tot een gespecialiseerd vakman wordt gemaakt merken de vermindering, maar ook de instroom voor aspirant-agenten is op de academie lager dan voorheen. Dit meldt Trouw. 

Er worden nog maar weinig nieuwe zedenrechercheurs, (mitrailleur)schutters, ME'ers, personeel voor de financiële recherche en cybercrimespecialisten opgeleid. De Nationale Politie bevestigt dat er minder wordt opgeleid, maar duidelijke cijfers over het verschil tussen opleidingsaanbod en -vraag kunnen ze niet geven. “De tijdelijke overcapaciteit van docenten wordt gebruikt voor professionalisering van de academie. Daarnaast lopen docenten mee met eenheden. 
 
De afname komt onder andere door de reorganisatie “waardoor het nog niet duidelijk is wie op welke plek komt en welke opleidingen daaraan zijn gekoppeld”. Ook door het nucleaire topoverleg, vorig jaar in Den Haag, zijn minder politiemensen naar meerjarige opleidingen gegaan. 
 
Tot slot geldt er bij de Nationale Politie een vacaturestop. Waar op korte termijn nog wel vacatures voor komen zijn cybercrime en financiële rechercheurs. Hiervoor start later dit jaar een opleiding. 
 
© Nationale Onderwijsgids