Normal_drt_2006_06

De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) gaat uitbreiden naar de provincie Drenthe. Vanaf het collegejaar 2016/2017 wordt een nieuwe masteropleiding in werktuigbouwkunde en elektrotechniek grotendeels gegeven op locatie bij het instituut voor radio-astronomie Astron in Drenthe. Dit meldt de Volkskrant.

“We beschouwden ons altijd al als de universiteit van het Noorden, nu mogen we ons ook echt zo noemen”, zegt vicevoorzitter Jan de Jeu van het college van bestuur van de RUG. De Groningse universiteit had al een dependance in Leeuwarden. De uitbreiding naar Drenthe noemt De Jeu 'the missing link'.

Een van de projecten waaraan het Drentse astronomie-instituut Astron meewerkt is de internationale radiotelescoop Square Kilometre Array. Astron werkt aan nieuwe technieken om de hoeveelheid data die de telescoop opvangt effectief en energiezuinig te verwerken. “Dat zorgt voor prachtige afstudeerprojecten”, aldus De Jeu. De vice-voorzitter hoopt op zo'n vijftien tot twintig aanmeldingen voor het eerste studiejaar.

Ook de provincie Drenthe heeft belang bij de nieuwe vestiging van de universiteit. Voor het eerst kan dan een academische opleiding in de provincie worden gevolgd. Ard van der Tuuk, gedeputeerde van Onderwijs in Assen, heeft “tienduizenden euro's” gereserveerd om het academisch onderwijs naar Drenthe te halen. “We willen uitstralen dat in Drenthe alles kan. Een plek waar je ook met een hbo- of universiteitsdiploma aan de bak komt”, zegt Van der Tuuk. Nog te veel studenten vertrekken na hun opleiding in het Noorden naar de Randstad, vindt hij. Met de RUG worden al gesprekken gevoerd voor meer opleidingen in Drenthe. Deze moeten aansluiten bij het bestaande lokale bedrijfsleven, zoals Fokker in Hoogeveen en de vezelchemie in Emmen.

© Nationale Onderwijsgids