Normal_herdenking

De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) onderzoekt welke behandeling ervoor kan zorgen dat nabestaanden van MH17 niet langdurig getraumatiseerd blijven. Er bestaat al een speciale therapie voor rouwklachten na een moord en nu wordt onderzocht hoe deze therapie gebruikt kan worden voor de nabestaanden van de slachtoffers van vlucht MH17. Dit meldt het Algemeen Dagblad. 

Nabestaanden krijgen zwaardere psychische klachten als iemand door geweld om het leven is gekomen. Volgens onderzoeksleider Jos de Keijser hebben zij meer last van boosheid en wraakgevoelens. De ruime meerderheid (66%) gaat echter niet naar een psycholoog, hoewel klachten als slapeloosheid en depressiviteit door behandeling wel kunnen verminderen. 
 
Uit eerder onderzoek is gebleken dat nabestaanden van moordslachtoffers baat hebben bij cognitieve gedragstherapie en EMDR. Volgens de onderzoekers van de RUG is het proces dat de nabestaanden van MH17-slachtoffers doormaken te vergelijken met dat van nabestaanden van moordslachtoffers of achterblijvers van 9/11. Zij hebben daarom gedurende het onderzoek contact met collega’s in Amerika om zodoende een behandeling te vinden die een langdurig trauma voorkomt. 
 
Het onderzoek wordt gefinancierd door Fonds Slachtofferhulp.